De technische kant van een titel indeling
Als we het hebben over titels zijn er veel onderdelen waar we over kunnen praten. Zo is er een inhoudelijke kant van een titel, namelijk de letterlijke tekst die je laat zien. Maar er is ook een technische kant van een titel indeling.
In deze blog leggen we je graag uit welke technische aspecten titels hebben, hoe je deze het beste kan gebruiken en waarom dit een belangrijk onderdeel is voor zoekmachine optimalisatie.
Welke verschillende soorten titels zijn er?
Vaak kan je bij het schrijven van een titel kiezen uit zes verschillende soorten titels. In programma’s zoals Word of Google Docs worden deze titels getoond van groot naar klein, ze hebben al een standaard opmaak. Bij het schrijven van een titel op een website is dit ook het geval, er is alleen wel een verschil. De worden hier namelijk aangegeven in de volgende vorm: “Heading 1”, “Heading 2, etc.
Je ziet vaak wat minder goed het verschil tussen de opmaak van een titel zodra je in het keuze menu zit van een tekst editor op een website. Door het gebruik van cijfers is het dus een stuk makkelijker om het verschil te weten tussen de titel soort die je kiest. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van een H1 titel?
Wat betekenen de afkortingen H1, H2 en H3 in HTML?
Eigenlijk is het vrij simpel. In het vorige paragraaf heb ik je verteld dat tekst editors je dus laten kiezen uit het soort titel door het gebruik van cijfers. Zo zie je vaak “Heading 1” of “Heading 2” in een online tekst editor. Als je goed hebt opgelet is het kwartje misschien al gevallen, maar simpelweg wordt het woord “Heading” afgekort naar de letter H. Op die manier kom je dus uit op H1, H2, H3 etc.
Deze kortere termen zijn vooral belangrijk bij het bouwen van een website. Zo wordt er in HTML aan gegeven wanneer er Heading 1 gebruikt moet worden door een H1 tag te gebruiken. Dit ziet er in de HTML code dan als volgt uit: <h1> Hier kan een H1 titel.</h1>
Hoe gebruik ik H1, H2 en H3 titels in mijn titel indeling?
Er zit nog al een verschil tussen deze drie soorten titels. Om die reden leg ik je ook graag per titel uit wat de functie er van is en wanneer je deze moet gebruiken. Ben je er niet zeker van of de titels op jouw website goed staan ingedeeld? Je kan via onze gratis SEO check een rapportage laten maken. Zo krijg je gelijk te zien of de H1, H2 en H3 titels op je eigen website goed zijn ingedeeld. Staan deze titels niet goed? Lees dan vooral nog even door.
Wanneer gebruik je een H1 titel?
Een H1 titel gebruik je vrijwel altijd bovenaan je pagina. In deze titel staat vaak de hoofd titel van een pagina. Dat is ook de reden waarom er een H1 tag gebruikt wordt. Dit geeft namelijk aan dat deze titel de belangrijkste titel is van je pagina. Om die reden gaan zoekmachines dus ook opzoek naar H1 titels, zodat ze makkelijk en snel weten waar een pagina over gaat. Je gebruikt een H1 titel dan ook maar 1 keer op elke pagina. Neem deze tip mee als je bezig bent met de titel indeling van je eigen pagina.
Wanneer gebruik je een H2 en H3 titel?
Zodra je de H1 titel goed hebt ingesteld kan je kijken naar de rest van de titels op je pagina. Je moet het gebruik van je titels eigenlijk zien als een prioriteiten lijst. Wat is het meest belangrijk en wat is het minst belangrijk?
Vaak gebruiken we titels om het onderwerp van verschillende paragrafen weer te geven. Meestal is dat dus ook erg belangrijke informatie. Hiervoor gebruik je dan een H2 titel. Soms wil je nog wel eens dieper op een onderwerp in gaan. Als dat zo is ga je gebruik maken van een H3 titel. Deze worden vaak gebruikt als je binnen een paragraaf nog net iets dieper in wil gaan op het onderwerp.
Natuurlijk hebben we ook nog de H4, H5 en H6 titels. Deze titels worden echter niet zo vaak gebruikt. Het kan natuurlijk zijn dat je op een pagina heel diep op een onderwerp ingaat, waarbij je ook allerlei sub onderwerpen langs gaat. Op dat moment kan je ook gebruik maken van H4, H5 en H6 titels.
Wees er zeker van dat je titel indeling goed is
Ben je er na deze post niet meer zo zeker van of de titels op je website wel allemaal goed staan? Dat begrijpen we. Daarom hebben we ook een gratis SEO check ontworpen waarmee je binnen 30 seconden te weten krijgt of je titels, en andere onderdelen op je website, goed zijn geoptimaliseerd.
Daarnaast hebben we ook nog een Basis SEO pakket, waarbij wij er voor zorgen dat alle basis onderdelen van SEO goed staan ingesteld. Meer informatie over deze dienst vindt je door op deze link te klikken.